Ilustrační foto: pixabay.com

Ilustrační foto: pixabay.com

Magazín

ZDRAVÍ: Mastné ryby zvyšují riziko předčasné smrti až o polovinu, zjistili švédští vědci

Nadměrná konzumace mastných ryb zvyšuje riziko předčasné smrti o 50 %. Uvádí se to v článku na odborném serveru MedicalXpress (viz ZDE).

Viníkem jsou PCB

Odborníci dlouhodobě sledují výživu sedmdesátníků, uvádí MedicalXpress s odkazem na studii publikovanou v časopise AMA Network Open. Experimentu se zúčastnilo více než tisíc lidí. Desetileté sledování ukázalo, že dobrovolníci s nejvyšší hladinou polychlorovaných bifenylů (PCB) umírali o 50 % častěji než ostatní rizikové skupiny.

PCB obsahují převážně mastné ryby

Zdůrazňuje se, že PCB obsahují převážně mastné ryby (zejména losos a sleď), a také masné a mléčné výrobky. Odborníci jsou přesvědčeni, že by spotřeba těchto potravin měla být umírněná. Publikace uvádí, že ale autoři nezohlednili další rizikové faktory spojené s kardiovaskulárními onemocněními: vysoký krevní tlak, cukrovku, kouření, obezitu a zvýšený cholesterol.

Rudolf Hruboň