Mohou mít potraviny nějaký vliv na fungování našeho mozku? Dietoložka Jelena Solomatinová prozradila, které potraviny mohou při neustálé konzumaci ničit mozek.
Trans mastné kyseliny
Ze všeho nejdřív doporučila lékařka vzdát se potravin, které obsahují trans mastné kyseliny, čili například margarín, majonéza a levné cukrovinky. „Jde o to, že trans mastné kyseliny způsobují, že buněčná membrána je těsná, stává se nepropustnou a ve skutečnosti buňky přestávají již plně fungovat. Obzvláště nebezpečné je, když se to děje v mozkových buňkách,“ vysvětlila dietoložka. Podle slov lékařky nejsou o to méně škodlivé „rychlé“ uhlohydráty, které jsou obsaženy v cukru, pečivu a cukrářských výrobcích. Glukóza, která poté zůstává v krvi, ničí cévy a podporuje tvorbu aterosklerotických plaků. Solomatinová také vyzvala k tomu, aby lidé omezili konzumaci okurek, jelikož tato zelenina zadržuje vodu a způsobuje otoky, které poté brání volnému toku krve. Konzervanty a barviva jsou zdrojem toxinů a narušují normální výživu mozkových buněk. Aby se zlepšila funkce mozku, doporučila lékařka dodržovat vyváženou stravu a pravidelný pitný režim.
Potraviny k posílení imunity
Kysané zelí je levný a dostupný produkt, který lze najít v každém obchodě. Je bohaté na vitamíny a probiotika. Takové zelí může posílit imunitu a může pomoci zvyšovat odolnost proti virovým infekcím, uvedla profesorka a dietoložka Margarita Korolevová. „Lidé od starověku připravovali kyselé zelí, aby maximálně chránili svou imunitu, podporovali ji a měli ve stravě zdravý produkt, který doplní každé jídlo. Jedná se o produkt fermentace (kvašení) kyseliny mléčné, který člověku umožňuje nejen uchovat vitamín C, ale také zvýšit jeho hladinu v organismu. Díky fermentaci je zelí prebiotikem a probiotikem pro gastrointestinální trakt,“ řekla dietoložka. Kysané zelí je zvláště užitečné na jaře, když se snižuje imunita a člověk je méně chráněn před agresivními faktory prostředí. „Je nutné konzumovat zelí s mírou a v kombinaci se zdrojem vysoce kvalitních bílkovin – s drůbežím masem, rybami. Během velikonočního týdne mohou být zdrojem bílkovin luštěniny, ořechy, zrna, zelenina a natě. Tyto složky pomáhají lépe vstřebávat potraviny a předcházet problémům při porušení trávicího systému,“ řekla odbornice na výživu.
Rudolf Hruboň