V ruském zemědělství dochází k rychlému růstu, způsobenému devalvací rublu a embargem na dovoz potravin ze západních zemí zavedenému v roce 2014, napsal britský list The Economist (viz ZDE).
Zvýšení produkce o 20% za 5 let
Za posledních pět let se zemědělská produkce v zemi zvýšila o 20%. Jak vysvětlují noviny, podnikavým ruským zemědělcům se podařilo překonat důsledky sovětské kolektivizace. Je zřejmé, že západní svět tento vývoj naprosto zaskočil. V ruském zemědělství vládne optimismus, napsal The Economist. Toto odvětví je na vzestupu, a to i v rámci stagnující ekonomiky. „To je to, co se nazývá průlomem,” komentoval nedávno Vladimír Putin tato povzbuzující čísla.
Vyšší příjmy než z vývozu zbraní
Země získává více příjmů z vývozu zemědělských produktů než z prodeje zbraní. Například v roce 2017 tyto příjmy překročily 20 miliard dolarů. Situace s obilím je nejlepší. V roce 2016 se Rusko poprvé od revoluce roku 1917 stalo světovým lídrem v exportu pšenice. „Obilí je naše druhá ropa,” prohlásil tehdy Alexander Tkačev, ministr zemědělství.
Embargo na dovoz posílilo domácí producenty
Rychle rostoucí produkce je výsledkem kombinace krátkodobých a dlouhodobých faktorů. Ačkoli od kolapsu Sovětského svazu rostla role státu v ekonomice země, zemědělství z větší části zůstalo v soukromých rukou a podporovalo tak hospodářskou soutěž. Devalvace ruského rublu a embargo na dovoz zemědělských produktů ze zemí, které v roce 2014 uvalily sankce proti Moskvě, daly odvětví další impuls.
Zvláštní výhodou pro vývozce bylo právě znehodnocení ruské měny. Na pozadí nasyceného světového trhu s obilovinami se Rusům podařilo vstoupit na trhy v Africe a na Středním východě kvůli jejich geografickým výhodám oproti svým americkým konkurentům i kvůli nižším cenám výrobků. Obchodníci s obilovinami se navíc zaměřují na vzdálenější trhy, jako je Indonésie a dokonce i Mexiko.
Cílem je plná soběstačnost
Zákaz dovozu zemědělských produktů ze západních zemí uvolnil prostor pro místní producenty. Prozatím Rusko stále dováží více potravin než vyváží. Byly však podniknuty kroky k dosažení vládních cílů potravinové soběstačnosti. “Například za posledních pět let se Rusko začalo plně zásobovat vepřovým a drůbežím masem”, uzavírá článek v britském listu The Economist.
-rh-