Vědci zjistili, které kombinace potravin mají příznivý vliv na mozek a umožní zachovat zdravý rozum ve stáří a které naopak zvyšují riziko demence. Výsledky jejich průzkumu jsou zveřejněny v magazínu Neurology Americké neurologické akademie (viz ZDE).
Nejdůležitější je složení jídelníčku
Není tajemstvím, že mnozí lidé, jež si zvykli na určitý jídelníček, konzumují dlouhá léta stejnou kombinaci potravin. Francouzská vědkyně Cécilia Samieri se spolu s kolegy z Univerzity v Bordeaux rozhodla zjistit souvislost mezi stabilní kombinací potravin, takzvaných potravních sítí, s rizikem vývoje demence ve stáří. „Existuje složité vzájemné spojení potravin v jídelníčku a musíme si pamatovat, jak to může ovlivnit mozek, protože dieta může být dobrým způsobem, jak předejít demenci,“ cituje doktorku Samieri zpráva pro tisk Americké neurologické akademie. Výsledky vyšetření ukázaly, že u lidí, jejichž jídelníček se skládal hlavně z velmi zpracovaného masa, potravin s velkým obsahem škrobu, jako například brambory, předkrmy, pečivo a zákusky, se demence vyvíjela rychleji než u lidí, kteří konzumovali zdravější a rozmanitější potraviny.
Důležité jsou taky kombinace potravin
I když lidé s demencí i ti bez měli prakticky stejné množství a stejný seznam potravin, rozdíly mezi skupinami spočívaly právě v jejich kombinaci. V potravních sítích lidí s demencí patřilo hlavní místo velmi zpracovanému masu (salámům, paštikám), které kombinovali s potravinami s velkým obsahem škrobu, jako jsou brambory, alkohol, různé předkrmy a sladké pečivo. Lidé, jež demenci neměli, jedli maso nebo drůbež s různými přílohami, ovoce, zeleninu, mořské plody. Jejich jídelníček byl mnohem rozmanitější. „Zjistili jsme, že větší počet rozmanitých zdravých potravin snižuje riziko vývoje demence. Rozdíly v potravních sítích se daly fakticky spatřit dlouho předtím, než byla diagnostikována demence,“ sdělila vědkyně.
Rudolf Hruboň