Mnoho lidí používá plastové nádoby k uskladňování potravin v lednici nebo na obědy, které si berou do práce, ale odborníci varují, že plastové krabičky na jídlo mohou být nebezpečné. Konkrétně uvedli několik potravin, které by se nikdy neměly skladovat v plastových obalech. Uvádí se to v článku na serveru NDTV.com (viz ZDE).
Skladování v plastu může být nebezpečné
Často používáme plastové nádobí pro skladování čerstvých a zpracovaných potravin. Plastové krabičky jsou obvykle v každém domě, protože jsou úspornější než nádobí z hliníku a jiných materiálů. Problém je, že skladování některých potravin v plastových krabičkách je nebezpečné. Mnoho z nich se velmi rychle kazí, protože v takových nádobách rychleji množí bakterie. Ne každý plastový obal uvolňuje škodlivé chemikálie, ale protože je obtížné zaručit kvalitu zakoupeného plastového zboží, někteří lidé se plastu vzdali úplně a místo něho se rozhodli pro skleněné nebo ocelové nádoby.
Je bezpečné ohřívat jídlo v plastových nádobách?
Ohřívání nebo vaření potravin v plastové nádobě (i když je označena jako bezpečná pro použití v mikrovlnné troubě) není bezpečné, protože plast při zahřívání uvolňuje chemické látky, které unikají do potravin a mění jejich genetické komponenty. Podle nutrioložky Anji Soodové „není vhodné skladovat teplé nebo vařené potraviny v plastovém obalu, ale je bezpečné v něm uchovávat chlazené a suché potraviny. Není ale bezpečné používat plastové nádoby v mikrovlnné troubě.”
Potraviny, které se nedoporučuje skladovat v plastových nádobách
Odborníci tvrdí, že čerstvá vejce stejně jako jakékoli pokrmy připravené s jejich použitím je lepší neskladovat v plastových nádobách. Podle nich se v takových nádobách mnohem rychleji množí zdraví nebezpečné bakterie, jako je salmonela a Escherichia coli. Nejbezpečnější je takové jídlo skladovat v pytlích s ledem nebo tepelně odolných nádobách.
Skladování zpracovaného masa v plastovém boxu výrazně ovlivňuje jeho chuť. Navíc takové podmínky skladování vedou ke ztrátě nejužitečnějších živin v produktu. Chuť a struktura řízků a masového guláše se při skladování v plastových obalech značně liší.
Polévka a dušené maso se připravují při velmi vysokých teplotách, a pokud se nalévají do plastových nádob, zatímco jsou ještě horké, ztratí svou chuť a užitečné vlastnosti. Ale pokud jsou polévky a dušené maso dobře předchlazené, pak jejich skladování v plastové nádobě neovlivní jejich chuť. Podle odborníků je skladování chlazeného jídla v takové nádobě zcela bezpečné.
Mléko a mléčné výrobky se velmi rychle kazí, zejména v plastových nádobách, protože za těchto podmínek se proces rozkladu potravin zrychluje a zvyšuje se riziko bolesti žaludku. Je lepší uchovávat mléko a mléčné výrobky ve skleněných nebo smaltovaných nádobách – to jim pomůže zůstat co nejdéle čerstvé.
Plastové nádobí chrání zeleninu před křížovou kontaminací, nicméně není dobré, aby zelenina takto udržovala svou čerstvost po dlouhou dobu. Chuť zeleniny se může zhoršit kontaktem s plasty a může také ztratit většinu živin.
Dnes existuje mnoho speciálních nádob určených k ukládání čaje a kávy, ale než do ní nalijete nápoje, musíte je nechat úplně vychladnout. Podle odborníků kontakt plastu s horkými nápoji dramaticky zvyšuje riziko množení bakterií, takže je lepší pro skladování nápojů vybrat nádoby z jiných materiálů.
Nesprávné podmínky skladování sýrů vedou k množení bakterií a plísní. Skladování v uzavřených nádobách vede k hromadění těkavých látek a rychlému růstu bakterií. Z tohoto důvodu se struktura sýra zhoršuje a většina jeho prospěšných vlastností se ztrácí.
Rudolf Hruboň